TKO SMO MI

O NAMA

AGSLHR je skraćenica za ALLIANCE OF GRAND SOVEREIGN LODGES OF CROATIA (Alijansa Velikih Suverenih Loža Hrvatske). Od 2021. godine, kada je osnovan, AGSLHR djeluje pod zaštitom i punopravni je član Svjetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775.

STRUKTURA

Osnovna organizacijska jedinica je Loža koja pripada određenoj Velikoj loži, a koja je pod zaštitom Alijanse (AGSLHR) – punopravne članice Svjetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775.

SVJETSKA UNIJA SUVERENIH VELIKIH LOŽA

~ LIBERTAS 5775 ~

ALIJANSA VELIKIH SUVERENIH LOŽA HRVATSKE

~ AGSLHR ~

VELIKA DIGITALNA LOŽA HRVATSKE

LOŽA BAN JOSIP JELAČIĆ

OR. ZAGREB

POVIJEST SVJETSKE UNIJE LIBERTAS 5775

1775

22. listopada 1775. utemeljen je reformirani slobodno zidarski sustav LIBERTAS. Također, na istoj osnivačkoj skupštini usvojena je i Deklaracija o utemeljenju ili kako se još naziva “Draškovićeva opservancija” koja vrlo jasno govori o slobodi, jednakosti i bratstvu.

„Naše slobodno zidarsko tijelo potpuno je neovisno o svim stranim slobodnozidarskim jurisdikcijama. Budući da slobodu smatramo osnovnim uvjetom slobodnog zidarstva, ne želimo nikakve nametnute obveze, niti odgovarati nekom stranom slobodno zidarskom tijelu. Formirali smo vlastitu vrhovnu vlast kako bismo izbjegli poteškoće u komunikaciji s drugim udaljenim slobodno zidarskim autoritetima. Iznad svega njegujemo našu slobodu i neovisnost.”

~ Iz deklaracije LIBERTAS, od 22.10.1775. godine ~

Zanimljivo je napomenuti da je deklaracija donesena godinu dana prije Američke deklaracije o neovisnosti i četrnaest godina prije Francuske revolucije. Osnivači LIBERTAS-a su dva iznimno odana brata slobodno zidarskog imena “Jacobus” – Grof Drašković i “Hieronymus” – Grof Nicky.

2021

Dana 19. ožujka 2021., 245 godina nakon osnutka slobodno zidarskog sustava LIBERTAS, osnovana je Svjetska Unija Suverenih Loža – LIBERTAS 5775 – taj se datum vodi kao službeni početak novog slobodno zidarskog pravca pod nazivom „digitalno slobodno zidarstvo“.

Tijekom prve Generalne skupštine Svjetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775, usvojena je “Deklaracija o utemeljenju i suverenosti” ove međunarodne organizacije i potvrđen je Statut u kojem se jasno kaže da će se svi dokumenti izdavati “isključivo” u digitalnom obliku.

Više možete pročitati na službenoj webstranici: https://libertas5775.org

2022

Konačno, 19. ožujka 2022., na Drugoj generalnoj skupštini Svjetske Unije Suverenih Loža – LIBERTAS 5775, usvojena je “Deklaracija o utemeljenju i temeljnim načelima digitalnog slobodnog zidarstva”. Ova deklaracija je najznačajniji i najviši akt digitalnog slobodnog zidarstva.

Više možete pročitati na službenoj webstranici: https://digitalfreemasonry.com/

DANAS

ČLANOVA

ZEMALJA

SLUŽBENI DOKUMENTI

  1. Statut Svjetske Unije Suverenih Loža LIBERTAS 5775 
  2. Deklaracija o Utemeljenju i suverenosti – Svjetske Unije Suverenih Loža LIBERTAS 5775
  3. Deklaracija o Utemeljenju i temeljnim načelima digitalnog lobodnog zidarstva

DIGITALNO SLOBODNO ZIDARSTVO

KAKO FUNKCIONIRA

Nakon 300 godina od prve velike transformacije u slobodnom zidarstvu (iz operativnog u spekulativno), dogodila se druga velika transformacija iz spekulativnog u “digitalno” slobodno zidarstvo. Službeni, novi smjer započeo je 19. ožujka 2021., a točno godinu dana poslije (19. ožuljka 2022.) donesen je temeljni akt pod nazivom “Deklaracija o utemeljenju i temeljnim načelima digitalnog slobodnog zidarstva”.

Više možete pročitati na: https://declaration.digitalfreemasonry.com/

Službena zajednica digitalnog slobodnog zidarstva (ODFC) najviši je organizacijski oblik digitalnog slobodnog zidarstva i potpuno je decentralizirana.

Članovi ODFC-a mogu postati slobodni zidari iz spekulativnog kao i iz digitalnog smjera. Članstvo u ODFC-u može se steći samo registracijom (prijavom) u zajednicu i uz odobrenje ovlaštene osobe (slobodnog zidara). Svatko kome se odobri zahtjev za prijem automatski postaje punopravni član ODFC-a.

Možete se prijaviti za članstvo u ODFC-u na: https://members.digitalfreemasonry.com

ČLAN

Svaki član ima pristup svim sadržajima kao i svim članovima ODFC-a. Također, svakog novog člana mogu pozvati organizatori “Privatnih” ili “Tajnih grupa”. Najviše pravo, kao i obveza svakog člana ODFC-a, je sudjelovanje u glasovanju o svim pitanjima koje donosi ODFC.

MODERATOR

Moderator je član kojeg je imenovala grupa administratora na ovu razinu članstva. Status moderatora stječe se na temelju dosadašnjih aktivnosti koje su u bilo kojem obliku doprinijele razvoju digitalne slobodno zidarske zajednice. Te aktivnosti mogu varirati od angažiranja članova, do promoviranja ODFC-a drugim slobodnim zidarima (spekulativnim) koji još nisu postali članovi ODFC-a, pisanja članaka ili vođenja određene teme za koju su zaduženi, itd.

ADMINISTRATOR

Administratori su najviša razina članstva u ODFC-u i to je razina koja ima pravo objavljivanja službenog sadržaja, raznih informacija i obavijesti, postavljanja službenih anketa i glasovanja. Također, administratori prihvaćaju i odobravaju nove članove ili trajno isključuju članove koji su prekršili pravila. Domaćini su okupljeni u posebnu radnu skupinu, gdje se odvijaju i koordiniraju sve njihove aktivnosti, koje se potom prezentiraju cijelom ODFC-u u obliku najava ili rezultata anketa i glasovanja. Administratorom može postati svaki član koji se istaknuo u aktivnostima, a službeno je izabran i pozvan od strane radnog tijela (grupe) administratora.

OSTALE PREDNOSTI DIGITALNOG SLOBODNOG ZIDARSTVA

LIBERTAS 5775 TOKEN

Ovo će biti prvi u povijesti slobodnog zidarstva token sa simboličnim imenom “Libertas 5775”, što znači Sloboda – a što je jedna od temeljnih vrijednosti u slobodnom zidarstvu. Registracijom u Službenu zajednicu digitalnih slobodnih zidara (ODFC) možete se pridružiti posebnoj grupi pod nazivom “Libertas 5775 token NEWS” i biti pravodobno informirani o razvoju ovog projekta.

SLUŽBENI NFT

NFT i naše vlastito tržište (NFT marketplace) služit će i biti u funkciji kupnje i prodaje službenih NFT-ova, ali što je još važnije, ova blockchain tehnologija će se koristiti kao slobodno zidarska riznica i knjižnica. Poseban program “Ambasador” u sklopu ODFC-a nagrađuje sve “aktivne” članove posebnim NFT-om u znak zahvalnosti za napore uložene u izgradnju i proširenje digitalnog slobodnog zidarstva i njegove službene zajednice (ODFC).

Svi trenutno dostupni NFT-ovi mogu se pronaći na: https://nft.digitalfreemasonry.com/

MASONIC VERSE

Virtualna stvarnost i WEB 3.0 su tu. Izgradit ćemo vlastiti slobodno zidarski svijet u kojem će središnje mjesto zauzeti Salomonov hram kojim će upravljati digitalni slobodni zidari iz ODFC-a. Slobodno možemo reći da je MasonicVerse novi digitalni dom svih slobodnih zidara, a naš službeni moto je:

“SVI SLOBODNI ZIDARI U JEDNOJ DIGITALNOJ LOŽI”

PRIDRUŽI NAM SE

KAKO POSTATI SLOBODNI ZIDAR?

Pridruživanje slobodnom zidarstvu nikada nije bilo brže i lakše. Jednostavno popunite ovaj formular i ovlašteni predstavnik će vas kontaktirati i dati sve dodatne informacije koje su vam potrebne. Pored toga, želimo da napomenemo da možete postati punopravni član digitalnog slobodnog zidarstva, bez potrebe da napuštate “udobnost svog doma”. Cijeli se proces može obaviti 100% digitalno.